irispleven.com BG EN RU
Facebook
въведи текст за търсене:

 Полезни и интересни статии

Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях

Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се превърнали в най-страховитото и коварно заболяване. Причина за развитието на болестта са т.н. канцерогени (букв. пораждащи рак), от които на практика е невъзможно да се предпазим напълно в съвременните условия на живот. Отвсякъде ни засипват с предупреждения за химични вещества, които причиняват рак – в храните, козметиката, лекарствата, почистващите препарати, градския въздух и къде ли още не. Химичните канцерогени обаче са само една част от причинителите на раковите заболявания. Наред с тях съществуват физични и биологични фактори, които са не по-малко коварни.

Кой са физичните канцерогени? Радиацията, рентгеновите лъчи, ултравиолетовите лъчи. Първите два фактора със сигурност са Ви добре известни, колкото до слънцето (солариума), склонни сме да подценяваме вредното му въздействие. Желанието ни да се сдобием с шоколадов тен често се оказва по-силно от здравия разум. Статистиката обаче е безмилостна – ракът на кожата (меланомата) е най-разпространеното онкологично заболяване.

Химичните вещества, които доказано причиняват рак, са стотици, още хиляди са предполагаеми канцерогени. Най-опасните от тях са част от живота ни всеки ден – в козметиката, почистващите препарати, храната. Често си мислите, че хапвате вкусна вечеря, но всъщност си набавяте свръх дози от нитрати (в парниковите зеленчуци и колбасите), пероксиди (които се образуват при пържене) и бензопирин (получава се от приготвянето на животински продукти на скара или чрез опушване). Темата за прословутите Е-та (химическите добавки в храните) пък е толкова обширна, че по-добре да не я започваме. Приседна ли Ви? Тогава пийте една вода, само не от чешмата. Защото хлорираната вода често съдържа диоксин. Но така или иначе това силно отровно вещество си витае из въздуха, отделяно от автомобилните ауспухи и индустриалното производство.

Може би най-малко се знае за биологичните фактори, които причиняват рак. Това са някои вируси и плесени. Например черната плесен, с която не рядко съжителстваме в домовете си, отделя алфатоксин – едно от най-силно канцерогенните вещества. Изобщо не бива да се отнасяме лекомислено към гъбичките. Изрязването на мухлясалата част от дадена храна съвсем не е отстраняване на опасността – токсините вече са се разпространили из целия продукт. Има и множество плесени, които не се виждат с просто око – особено в зърнени продукти и ядки, идващи от Далечния Изток и Африка. В тези топли и влажни райони коварните гъбички се развиват най-бурно. Опасността Ви се струва твърде далеч? Всъщност продукти от тези райони изобилстват на нашия пазар, тъй като се търгуват на значително по-ниски цени от европейските. Пример са прословутите канцерогенни фъстъци, за които се вдигна голям шум и хилядите други доставки, за които не се вдигна.

Голям процент от раковите заболявания се причиняват от вируси. Такива биологични канцерогени са Човешкия Папиломен Вирус (HPV) и Хеликобактер пилори. Първият е виновен за карцинома на маточната шийка, а вторият – на стомаха.

Сигурно вече се питате как точно определени вещества, вируси и лъчи водят до развитието на рак. Всяка клетка в човешкото тяло е програмирана за определен брой делене, след което загива. Попаднали на определено място в нея обаче канцерогените нарушават нейното ДНК и тя започва да се дели неконтролируемо и безкрай.

Може би след всичко казано до тук се чудите как така всички не развиваме рак, след като живеем в среда кипяща от канцерогени. Отговорът е в имунната ни система. Докато тя функционира правилно, увредените от канцерогенните клетки биват разпознавани и унищожавани на време. Затова, за да се развие рак, са необходими най-малко две условия – външни (канцерогени) и вътрешни (нарушен имунитет).


ИЗЧИСТЕТЕ СЕ ОТ ИЗОПРОПИЛОВИЯ АЛКОХОЛ

Какво трябва да направите още сега, когато чревният метил е унищожен, а ракът е излекуван? Остават две задачи:
1. Спрете да трупате изопропилов алкохол в тялото си.
2. Отървете от тежки метали и токсини организма си, храната и дома си. (Този въпрос е третиран във Втората част: “Да си отново здрав”). Увредените тъкани ще заздравеят, а туморите ще се свият.

Изопропиловият алкохол е най-често използваният в козметиката антисептик. Проверете етикетите на цялата си козметика за думата “пропанол” или “изопропанол”. Обикновено на етикетите има информация за присъствието му, защото понастоящем не се подозира, че предизвиква рак. (Много хора използват козметични препарати, съдържащи изопропанол и не развиват рак. Техният черен дроб обезврежда изопропиловия алкохол. Консумирането на мухлясала храна, съдържаща афлатоксини, нарушава способността на черния дроб да обезврежда пропанола.) Не знам дали пропиловите съединения като пропамид, пропацетамид, изопропилов галат или калциев пропионат, попаднали в организма се превръщат в изопропилов алкохол, но не рискувайте. Не използвайте нищо, което има в състава си нещо, започващо с “проп”. Не съхранявайте тези козметики в дома си, нито ги подарявайте някому. Просто ги изхвърлете.
Запомнете, че 100% от хората с рак имат натрупан изопропилов алкохол в черния си дроб и в раковите тъкани. Хората без неопластично заболяване нямат изопропилов алкохол в черния си дроб. Когато стигнете до описаните в тази книга случаи, ще видите, че когато единият от съпрузите има рак, той или тя има изопропилов алкохол и чревен метил в черния си дроб, както и ортофосфотирозин в засегнатия от рака орган. Другият съпруг обаче няма рак, въпреки че има същия паразит. Паразитът обаче е само в червата му/й и няма никакви яйца или стадии никъде в организма си. Всичко това е така, защото в организма му/й няма изопропилов алкохол.
Списъкът на продуктите, в които може да има изопропилов алкохол, включва козметика, шампоани, лак за коса, освежител за уста, мусове, лосиони за тяло, препарати за бръснене и разбира се, спирт за почистване на кожата. Ако нещо Ви съмнява, направо го изхвърлете!
Проверете всички етикети за “изопропилов алкохол”, “пропанол” или “изопропанол”. Изхвърлете продуктите, които ги съдържат!
Фиг. 17 Някои продукти, съдържащи изопропилов алкохол
Въпреки че продуктите с най-висока концентрация на изопропилов алкохол са козметични, този алкохол се открива и в храната ни! Основни източници за замърсяване на храните са ароматите и боите, които се екстрахират с разтворители! Екстрахираният концентрат се нарича “spice oleoresin” (Spice Oleoresins – екстракти от подправки, които имат качествата на самите подправки. Използват се за ароматизиране и овкусяване на храни при производството им (бел.пр.). Естествено, разтворителите трябва да бъдат отстранени преди крайният продукт да е достигнал до потребителя. Но нищо, веднъж добавено, не може да бъде напълно отстранено.

Добрата новина е, че изопропиловият алкохол напуска сам организма Ви в рамките на пет дни, след като спрете приемането му.
Но дори и законодателството да изискваше пълно отстраняване на дезинфекционните разтвори, неоспорима истина е, че нищо веднъж добавено, не може да бъде отстранено без следа. Вероятно хората, правещи законите, вярват, че малки количества – толкова малки, че да не могат да бъдат установени с ултравиолетов спектрофотометър, със сигурност са безвредни.
Изопропиловият алкохол е замърсител на студените зърнени закуски. (Cold cereals (breakfast cereals) – пакетирани зърнени храни за сутрешна закуска, които не се обработват термично, а се заливат с мляко, вода или сок. (бел.пр.). Спрете да купувате всички студени зърнени закуски. Дори и най-здравословните са замърсени. Не съм изследвала абсолютно всички марки на пазара, но съм изследвала толкова много, че едва ли ще имате шанс да попаднете на някоя незамърсена. Можете да си направите такива закуски сами.
Защо е толкова важно да се избавите от изопропиловия алкохол, щом вече сте се избавили от чревния метил и сте на поддържаща противопаразитна програма? Защото може много бързо да бъдете реинфектирани. Млечните продукти и хамбургерите не се загряват достатъчно, за да бъдат убити метацеркариите (кистите, които могат да издържат на много високи и много ниски температури във водни басейни на открито). Даже, ако поискате Вашият хамбургер да бъде топлинно обработен много добре, никога не можете да бъдете сигурни, че готвачите не използват една и съща шпатула за готовите и суровите хамбургери. За 24 часа стадиите на метила вече са в кръвта Ви и някои се превръщат във възрастни. Така преди да дойде време за следващата поддържаща доза на тинктурата от черен орех метилите са вече в черния Ви дроб, а ортофосфотирозинът се е завърнал. Без наличие на изопропилов алкохол това не става, а при неговото наличие, е неизбежно.
Не бива да приемате високи дози противопаразитни средства вместо да избягвате натрупването на изопропилов алкохол в тялото си.
Четете етикетите на всички козметични препарати, които купувате. Добре е да носите лупа с осветител, когато пазарувате.
Всички студени зърнени закуски, които изпитах, включително такива, закупени от магазини за здравословно хранене, бяха замърсени с разтворители като бензол, въглероден тетрахлорид и изопропилов алкохол. НЕ ГИ ЯЖТЕ.
Фиг. 20 Някои студени зърнени закуски

Продукти, замърсени с изопропилов алкохол

ИЗХВЪРЛЕТЕ ТЕЗИ ПРОДУКТИ…
дори, ако изопропиловият алкохол не е обозначен на етикета!

 • Шампоани, дори сериите, обозначени като здравословни
 • Купешки плодови сокове, включително тези, обозначени като 100% натурални и закупените от магазините за здравословно хранене
 • Купешка и бутилирана вода, включително дестилирана и закупена от магазините за здравословно хранене
 • Студени зърнени закуски, включително гранули и различни здравословни варианти
 • Спирт за почистване на кожата
 • Витамини и билкови екстракти (освен, ако сте ги тествали)
 • Всички препарати за бръснене, включително афтършейв
 • Лекарства по и без рецепта, освен ако не са тествани
 • Освежаваща вода за уста
 • Бяла захар (използвайте глюкоза или кафява захар, но прибавяйте витамин С, за да обезвредите плесените)
 • Безкофеиново кафе, postum (Postum – прахообразен заместител на кафето, произвеждан от печени зърна (нещо като нашето ръжено или леблебиено “кафе”, наречен на основателя на компанията производител C.W.Post. Произвеждано от 1895 до 2007г. (бел.пр.), чай от билкови смеси (тези от една билка не са замърсени)
 • Лак и гел за коса
 • Газирани безалкохолни напитки
 • Козметични препарати (направете си свои собствени)

Можете сами да си направите много от тези продукти и ще сте сигурни, че не съдържат токсини.
Запомнете, че изопропиловият алкохол се нарича още пропилов алкохол, пропанол, изопропанол и спирт за почистване на кожата.

Ендогенен изопропилов алкохол означава, че той се произвежда вътре в тялото Ви.
Има и друг, още по-пъклен източник на изопропилов алкохол.
ТЕКСТЪТ Е ОТ КНИГАТА НА Д-Р ХУЛДА КЛАРК „ЛЕЧЕНИЕТО НА ВСИЧКИ ВИДОВЕ РАК”. В НЕЯ ЩЕ НАМЕРИТЕ ОЩЕ ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПО ТОЗИ ВЪПРОС.

Еньовден – денят на вълшебните билки

Еньовден е един от най-важните летни празници. Чества се на 24 юни, когато е рождението на свети Йоан Кръстител. В българската традиция Еньовден е значим колкото Коледа, Великден и Гергьовден.
От всички тях обаче Еньовден е с най-силно езическо влияние. С този ден са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Смята се и за ден на билкарите.
Еньовден е свързан с лятното слънцестоене – един от най-важните астрономически преломи в годината, така че съвсем естествено в основата на празника е култът към Слънцето. Според народните вярвания на този ден то започва да „умира”, а годината клони към зимата.
Вярва се, че сутринта на празника, слънцето „трепти”, когато изгрява. Който успее с „голи очи” да види трептенето, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината. А очертае ли се наполовина – ще боледува. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове, което е характерно и за цяла Европа.
Повсеместно е разпространена вярата, че слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, тя е с магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрева в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. Не бива да се става от леглото след изгрев.
В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето. От билките, между които на първо място еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. Окачват се на различни места из дома и през годината се използват за лек – с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. На самия ден не се извършва никаква къщна и полска работа.


 

Телефони за връзка:

064 610 510 - Vivacom

0885 246 059 - Mobiltel (A1)

0878 990 193 - Vivacom

0895 139 444 - Telenor

ЗА ПОРЪЧКА НА БИЛКИ И КОНСУЛТАЦИЯ:

Работно Време:
От Вторник до Събота (включително) 9:00 – 12:00 и 14:30 – 19:00 ч

Facebook: Ирисова диагностика Плевен
Skype: irispleven
E-mail: irispleven@abv.bg

Линк към: googlemaps


Вашият коментар:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван
Задължителните полета са отбелязани с *

*
*
 

  Времето

 • Реклама  Не сте въвели текст. Върнете се. Опитайте отново.