irispleven.com BG EN RU
Facebook
въведи текст за търсене:

 Полезни и интересни статии

Какво (не) знаем за някои от любимите ни храни

Когато фактите говорят

Повечето от нас мислят за храна поне веднъж в рамките на един час

Сред важната хранителна информация безспорно е и тази, свързана с времето, за което се усвояват някои от най-често консумираните продукти.

За 1-2 часа това се случва с кафето, какаото, бульона, прясното и кисело мляко, рохките яйца, ориза и сварената риба. От 2 до 3 часа организмът преработва твърдо сварените яйца, омлетите, варените картофи и хляба.

Между 3 и 4 часа са ни необходими, за да усвоим свареното пилешко и телешко месо, както и ръжения хляб, ябълките, морковите, спанака, пържените картофи, шунката и печената риба.

Авокадото е една от най-бързо разграждащите се суровини в стомашно-чревния тракт

От 4 до 5 часа отнема усвояването на бобовите култури и на печеното месо. От 5 до 6 часа пък са нужни за храносмилането на гъбите.

Много хора обичат авокадо, но малцина знаят, че е един от най-лесно усвоимите продукти. То е изключително полезно за кръвта и редуцира риска от поява на анемия.

Ако страдате от високо кръвно налягане, редовно хапвайте по един нар или пийте сок от този плод. Нарът съдържа ценната елагова киселина, която благоприятно повлиява хипертонията.

Има немалко интересни подробности от историята на сладоледа, които не са известни на широката публика. Така например първият сладолед е създаден през 3000 година пр. Хр. в Китай. Той представлявал смес от лед и мляко, допълнена с парченца портокал и зърна от нар.

През 380 година пр. Хр. Хипократ съветва пациентите да хапват подобен замразен крем, който подобрява здравето. През 50-те години на миналия век група британски учени, сред които и младата Маргарет Тачър, измисля начин за получаването на така наречения мек сладолед, който прилича на крем. След като приключва кариерата си на химик Маргарет Тачър става политик.

Друг любопитен факт за сладоледа е, че в Украйна се произвежда сладолед със сланина.

Първият сладолед е бил произведен преди 5000 г. в Китай

Ако говорим за ядките, то назад във времето шамфъстъкът се е използвал за приготвяне на амулети срещу природни катаклизми.

Не е много известно и едно наистина важно свойство на ядките кашу – те повишават репродуктивната способност на мъжете и повлияват добре токсикозата (често повръщане) при бременни жени. Подобно е и свойството на орехите – жителите на Кавказ смятат, че тези ядки лекуват половото безсилие при мъжете.

Бадемът е полезен за хората, които имат склонност към заболяване на сърдечносъдовата система. За тях се препоръчва да консумират не по-малко от 100 г сурови бадеми седмично.

Ядките съдържат мононенаситени мазнини, които понижават холестерола в кръвта

 


Тайната история на доматите, краставиците и морковите

Доматите, краставиците и морковите са едни от най-разпространените зеленчуци, които ежедневно присъстват на трапезата ни. Но със сигурност има много неща, които не знаем за тези познати и на пръв поглед безинтересни продукти. Запознай се сега с тайната история на домата, краставицата и моркова.

 

Доматът – отровния плодо-зеленчук

Противно на общото вярване доматът не произлиза от Италия, въпреки че днес италианската кухня може би е най-свързана с него. Доматите всъщност идват от западната част на Южна Америка, включително островите Галапагос. Първите домати вероятно са били малки плодове с размера на череша, които от тогава са се разраснали в хилядите различни сортове, познати днес. Домат на френски, „pomme d’amour”, означава „любовна ябълка”, защото има сърцевидна форма. Но не винаги е било така. Тъй като доматите са от семейството на патладжаните, чушките и картофите, хората някога мислели, че са отровни и ги ползвали само за декорация на градините си. Едва през 16 в. стават хранителен източник в Европа и Италия. Американските колонисти вярвали, че доматите са отровни до 1820 г., когато Робърт Гибън Джонсън застанал на стъпалата на съда в Ню Джърси и изял един домат пред селяните, доказвайки им неговата безопасност.

Технически, доматът е плод, тъй като пониква от семена. Но ако настояваш, че той е по-скоро зеленчук, ще се радваш да научиш за делото Никс срещу Хеден на Върховния съд в САЩ, което се провежда през 1893 г. Спорът бил относно дали доматът е плод или зеленчук – и Върховният съд отсъдил, че доматите трябва да бъдат считани за зеленчук.

Краставицата – храна за императори

Краставицата е един от най-старите зеленчуци, познати на човечеството. Препоръки за нейната употреба са записани още в кулинарните книги на древноримския гастроном Апиций. Тя произлиза от Индокитай, където е отглеждана още преди 3 000 години. Била е добре позната и на древните египтяни, за което свидетелстват фрески в храмовете.

Краставицата присъства и в книгата на Гинес, където е записан рекорд за най-дълга краставица, която е отгледана в Унгария и е с дължина 1.83 м. и тегло 6 кг.

Според Естествената история на Плиний краставицата е присъствала на трапезата на Римския император Тиберий всекидневно през лятото и зимата. Римляните са използвали изкуствени методи за отглеждане (подобни на парниковата система), за да осигурят присъствието й на императорската трапеза през всеки един ден от годината.

Във Франция през IX в. Карл Велики отглеждал краставици в своите градини.

Морковът – музеен експонат

Морковът е кореноплод, обикновено оранжев на цвят, въпреки че съществуват и сортове в лилаво, червено, бяло и жълто. Дивите му предшественици произлизат от Иран и Афганистан. В началото морковите са били отглеждани заради ароматните им листа и семена, а не заради корените.

В Англия има Музей на моркова. Това е виртуален музей, който има за цел да събере и представи информация за всеки аспект на морковите. Той няма сграда, а съществува под формата на уебсайт. Иницииран е и продължава да бъде поддържан от Джон Столарзик от Скиптън, Англия. Мисията на виртуалния музей е да образова, информира и забавлява посетителите чрез събирането, съхраняването, тълкуването и излагането на предмети, свързани с моркова. Той съдържа информация за историята, хранене, отглеждане, рецепти, любопитни факти, готвене и съвети за съхранение, колекционери, игри и играчки, както и описание на морковите така, както съществуват в дивата природа. Музеят представя богатата история на моркова, включително и времева линия, която показва как цветът му се е променял през хилядолетията от бял или лилав до познатото оранжево.

На пръв поглед доматът, краставицата и морковът са едни от най-обикновените зеленчуци. Но това, че ги ядем ежедневно, не означава, че знаем всичко за тях. Има много неизвестни факти, които ще те накарат да ги погледнеш с други очи.

 

Телефони за връзка:

064 610 510 - Vivacom

0885 246 059 - Mobiltel (A1)

0878 990 193 - Vivacom

0895 139 444 - Telenor

ЗА ПОРЪЧКА НА БИЛКИ И КОНСУЛТАЦИЯ:

Работно Време:
От Вторник до Събота (включително) 9:00 – 12:00 и 14:30 – 19:00 ч

Facebook: Ирисова диагностика Плевен
Skype: irispleven
E-mail: irispleven@abv.bg

Линк към: googlemaps


Вашият коментар:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван
Задължителните полета са отбелязани с *

*
*
 

    Времето

  • Реклама  Не сте въвели текст. Върнете се. Опитайте отново.